helmikuu 26, 2024

Olemme Heinosella tunnettuja laadukkaista ja perinteitä kunnioittavista leivonnaisistamme. Yksi näistä herkuista on tummaksi juurileiväksi nimetty käsin leivottu leipä, joka hurmaa paitsi mehevyydellään, myös ainutlaatuisella valmistustavallaan. Tässä blogipostauksessa sukellamme syvälle tämän leivän ytimeen ja tutustumme tähän ilman teollista leivinhiivaa valmistettavaan hapanjuurileipään.


Mitä eroa on juurileivällä ja tavallisella vehnäleivällä?

Juurileipä ja tavallinen vehnäleipä eroavat toisistaan useissa keskeisissä lähtökohdissa, kuten valmistustavassa, raaka-aineissa, maussa ja terveys-aspektissa. Tässä on muutamia eroja näiden kahden leipätyypin välillä:

  1. Hiivan käyttö

   Tavallinen vehnäleipä: Valmistetaan yleensä teollisella leivinhiivalla, joka on elävä mikro-organismi. Koeputkesta lähtöisin oleva hiiva saa taikinan kohoamaan pikavauhtia valmiiksi limpuksi ja antaa leiville niiden ilmavan ja huokoisen rakenteen.

   Juurileipä: Teollista leivinhiivaa ei käytetä lainkaan. Sen sijaan leivän nostatus perustuu villihiivoihin ja maitohappobakteereihin, jotka löytyvät leivän taikinajuuresta. Juuren ikä voi vaihdella muutamasta päivästä jopa useisiin vuosiin. Tämä riippuu siitä, kuinka kauan juurta on pidetty hengissä ja kuinka säännöllisesti sitä on ruokittu. Juurileivän valmistuksessa on tärkeää ymmärtää juuren tarpeet ja oppia, miten sitä tulee hoitaa ja ruokkia parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi.

  2. Juuri

   Tavallinen vehnäleipä: Ei sisällä luontaista juurta.

   Juurileipä: Valmistetaan jauhoista sekä vedestä tehdyllä juurella, joka on saanut käymisprosesseissa uniikin makuprofiilin. Hapatettuun vaaleaan maalaisleipään ei tarvita lainkaan lisättyä leivinhiivaa vaan leipä kohoaa luontaisen hapanjuuren bakteerikantaa hyödyntämällä.

  3. Kohotus

   Tavallinen vehnäleipä: Leipä kohoaa silmissä, koska hiiva on yleensä voimakkaampi ja nopeammin toimiva kuin villihiivat. Vehnäleipä leivotaan perinteisesti suoraleivontana, jolloin taikinan lepoajat ja nostatusajat ovat merkittävästi juurileipää lyhyemmät.

   Juurileipä: Käy hitaammin, koska villihiivat vaativat enemmän aikaa kukoistaakseen. Käymisprosessi voi kestää useita päiviä ja vaatii tarkkaa lämpötilojen valvontaa, jotta leipään saadaan toivottu maku sekä rakenne.

  4. Maku ja rakenne

   Tavallinen vehnäleipä: Usein juurileipää pehmeämpi, vehnäisempi ja ”suorempi” maku, jossa ei ole juurileivän kaltaista syvyyttä tai sitkeyttä.

   Juurileipä: Pitkät leivontaprosessit antavat leipään poikkeuksellisen hyvän maun ja fermentaatioprosessissa syntyvät villihiivat tuottavat leipään huokoisen ja erittäin mehevän rakenteen. Leivän maku voi olla happaman pähkinäinen ta maanläheinen, riippuen leivän valmistusprosesseista ja raaka-aineista sekä erityisesti taikinan tekeytymisestä. Juurileivän kuori on myös usein rapea ja huomattavasti vehnäleipää paksumpi. Leivän sisus puolestaan on pehmeän kostea, suurihuokoinen ja purutuntumaltaan hieman vehnäleipää sitkeämpi.

  5. Terveellisyys

   Tavallinen vehnäleipä: Sisältää yleensä yksinkertaisempia ainesosia ja voi olla vähemmän ravinteikasta. Jos leipä on valmistettu nopeasti hiivalla kohottamalla, hiilihydraattien pilkkoutuminen tapahtuu pääosin vasta syöjän vatsassa. Tästä syystä vehnäleipä voi aiheuttaa joillekin vatsavaivoja, kuten massun turvotusta sekä ilmavaivoja.

   Juurileipä: Sisältää usein enemmän ravinteita, kuten B-vitamiineja ja kivennäisaineita, koska leivän valmistuksessa tapahtuvat fermentointiprosessit auttavat hajottamaan vehnän sisältämää gluteiinia ja vapauttamaan sen ravintoaineita elimistön käyttöön. Tässä fermentoinnissa parasta on oikeastaan se, että maitohappobakteerit käyttävät ravinnokseen amylaasientsyymin ansiosta sokereiksi pilkkoutuvia viljan hiilihydraatteja. Näiden prosessien ansiosta leivässä on vähemmän nopeita hiilareita ja enemmän hitaasti hajoavia hiilihydraatteja sekä kuituja. Kuidut aiheuttavat kylläisyyden tunteen pidemmäksi aikaa ja juurella valmistetut leivät sopivat monesti myös herkkävatsaisille henkilöille, jotka eivät välttämättä voi syödä teollisesti leivottuja leipiä.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että juurella leivottu leipä juurileipä tunnetaan happaman täyteläisestä ja pyöreästä makuprofiilistaan, kun taas hiivalla kohotettu vehnäleipä on yleensä pehmeämpi ja vähemmän moniulotteinen maultaan. Tärkeää on kuitenkin huomata, että nämä erot tekevät kummastakin leivästä ainutlaatuisen ja houkuttelevan omalla tavallaan, mikä antaa kuluttajille mahdollisuuden valita mieltymystensä mukaan kaupan hyllystä juuri omaan ruokapöytään sopivimman leivän.

 


Raaka-aineiden valinta

Tumman juurileivän ainekset: vehnäjauho, vesi, ruisjauho, kaurahiutale, auringonkukansiemen, pellavansiemen, maltaat (ohra-, speltti-, ruis-, vehnämallas), suola 1,37%. Siinäpä se. Ei lisäaineita, ei teollista leivinhiivaa. Ei mitään ylimääräistä!

Huolella valitut raaka-aineet luovat perustan herkulliselle ja terveelliselle hapanjuurileivälle, joka kutsuu nauttimaan aidoista mauista ja käsityöstä. Kun puhumme hapanjuurileivästä, emme voi ohittaa juurta – sen sydäntä ja sielua. Juurta varten tarvitsemme vain kolme yksinkertaista raaka-ainetta: vettä, jauhoja ja aikaa. Juuren annetaan käydä useiden päivien ajan, kunnes se saavuttaa elinvoimaisuutensa. Tämä juuri antaa hapanjuurileivälle sen ominaisen happaman täyteläisen maun.

Heinosen hapanjuurileipä leivotaan käsityönä samoilla raaka-aineilla, joilla esi-isämmekin ovat leipiä leiponeet. Tämä leipä ei siis sisällä ylimääräisiä lisäaineita tai E-koodien raamattua, vaan aitoja makuja luonnosta.

Juurileipä on sekoitus erilaisia laadukkaita jauhoja sekä maltaita: vehnää, ruisjauhoja, kaurahiutaleita, auringonkukansiemeniä, pellavansiemeniä sekä mallasta. Tämä monipuolinen viljasekoitus ei ainoastaan vaikuta leivän makuun, vaan myös antaa leivälle sen ominaisen tekstuurin sekä mukavan purutuntuman.

Tumma Juurileipä 750g

Energiaa 867 kJ / 207 kcal
Proteiinia 7,5 g
Hiilihydraattia
- josta sokereita
- josta laktoosia
38,4 g
0,6 g
0 g
Rasvaa
- josta tyydyttyneitä
1,9 g
0,3 g
Ravintokuitua 3,6 g
Suolaa 1,37 g *
* Voimakassuolainen


Juurileivän käsityö

Kaikki Heinosen Leipomon tuotteet leivotaan käsityönä omassa leipomossamme Hiiskoskentiellä. Jo yli 50 vuotta toiminut leipomomme sijaitsee Joensuun teollisuusalueen ytimessä. Ahkerat leipurimme aloittavat työpäivänsä ennen aamun sarastusta, jotta maakunnan asiakkaat saisivat joka päivä tuoretta ja samana päivänä leivottua leipää. Tuotteemme matkaavat uunituoreena kauppojen hyllyille, kahviloidemme vitriineihin ja sitä kautta ostoskärryihin ympäri Pohjois-Karjalaa. Lähileivän matka leivontapöydältä asiakkaan koriin on parhaimmillaan alle 20 metriä.⁣⁣

Juurileipiä ei tuutata linjaston läpi vaan jokainen leipä taitellaan leiväksi 100% käsityönä. Juurileivän valmistaminen vaatii huolellisuutta sekä ammattitaitoa ja uskomme, että leipurien intohimo leivänvalmistusta kohtaan välittyy hapanjuurileipämme kautta. Leivistä ei tule toistensa klooneja, vaan käsityö näkyy lopputuloksesta. Juurileivän leipominen ei ole niin suoraviivaista kuin hiivaleivän leipominen, sillä fermentointi vaatii aikaa ja tulokseen vaikuttavat monet tekijät, kuten leipomon lämpötila ja ilmankosteus. Leipurin tehtävä on ohjailla elävää prosessia oikeaan suuntaan jotta leipien laatu pysyy tasaisena vuodenajasta riippumatta. Jos olet leipäfanaatikko tai etsit uusia makuelämyksiä, nappaa tumma juurileipä ostoskoriin ja koe juurileivän taika itse!


Leivän säilytys

Hapanjuuren ansiosta leipä säilyy mehevänä normaalia leipää kauemmin, eli voit nauttia juurileivän ihanasta mausta useampana päivänä ilman, että leipä nahistuu ennen aikojaan.

Tumman juurileivän paikka on huoneenlämmössä, ei jääkaapissa. Säilytä se siis kuivassa ja viileässä paikassa omassa leipäpussissaan. Vältä säilytyksessä jääkaappia, sillä koleassa ja kosteassa ympäristössä leipä kovettuu ja nahistuu nopeammin ja menettää mehevyytensä. Jos haluat pidentää leivän säilyvyyttä, voit myös pakastaa sen asianmukaisesti.

 1. Leivän säilytys huoneenlämmössä

  • Säilytä tumma juurileipä huoneenlämmössä omassa leipäpussissaan. Käännä leivän leikattu pinta vasten pussin sisällä olevaa muovikalvoa ja taita pussin suu leivän alle. Muovi estää kosteuden haihtumisen ja leipä säilyy tuoreen veroisena useita päiviä. Katso ohjevideo yläpuolelta.

 2. Leivän pakastaminen

  • Jos päätät pakastaa hapanjuurileipää, kääri se tiiviisti muovikelmulla tai laita se ilmatiiviiseen pakastuspussiin. Pakastimessa leipää voi säilyttää oikein suojattuna jopa useita kuukausia ja nauttia tuoreesta leivästä vaikkapa jokaisena arkiaamuna paahtimen kautta.

 3. Pakastetun leivän sulatus 

  • Sulata pakastettu kokonainen leipä huoneenlämmössä tai pikafreeshaa leipä uunin kautta. (ohje alla)
  • Lämmitä leipäviipaleet nopeasti tuoreeksi leivänpaahtimessa tai mikrossa sulatusteholla.

 4. Leivän pikafreesaus uunissa

  • Jos leipä menettää rapeutensa ja tuoreutensa pöydällä seistessä tai haluat pakastetusta leivästä entistäkin herkullisempaa, voit elvyttää leivän nopeasti uunissa paistamalla.
  • Anna leivän sulaa ensin huoneenlämmössä muovipussissa tai tiiviisti kelmulla peitettynä muutaman tunnin ajan. Ota leipä pois muovipussista sulatuksen jälkeen ja laita se 175 asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi. Näin saat pakastetusta leivästä kuin uunituoreen.

Nämä vinkit auttavat varmistamaan, että hapanjuurileipä säilyttää tuoreutensa ja herkullisuutensa pidempään. Muista kuitenkin, että hapanjuurileipä on parhaimmillaan tuoreena ja siksi on suositeltavaa nauttia se mahdollisimman pian ostamisen jälkeen.

 

 

 


Mistä saa?

Heinosen Leipomon leivät sekä makeat ja suolaiset tuotteet ovat myynnissä kahviloissamme sekä hyvin varustelluissa päivittäistavarakaupoissa Pohjois-Karjalan alueella. Jos kokonaista tai valmiiksi siivutettua hapanjuurileipää ei löydy vielä lähikaupastasi, kerro tuotetoiveestasi suoraan kauppiaalle tai ota yhteyttä Heinosen Leipomon toimistoon p. +358503822277 (ark. 8-13) tai sähköpostitse toimisto@heinosenleipomo.fi

Voit myös tilata leivät ja muut herkut suoraan verkkokaupasta, puhelimitse numerosta +358503822277 (ark. 8-13), sähköpostilla toimisto@heinosenleipomo.fi tai paikan päällä kahvilassa. Ennakkoon tilatut tuotteet voit noutaa kahvilastamme tai voit valita tilaukseen kotiinkuljetuksen Joensuun alueella. Toimitamme uunituoreita tuotteita ma-pe klo 8-12 ja la klo 9-11. Toimitusmaksu 10km säteellä Joensuun torilta 10,00€. Nouto kahvilasta on aina ilmaista. 😊

Jälleenmyyjät

Prisma Joensuu
S-Market Kauppakatu
S-Market Rantakatu
S-Market Papinkatu
S-Market Siilainen
S-Market Penttilänranta
S-Market Niinivaara
S-Market Vehkalahti
S-Market Reijola
S-Market Karsikko
S-Market Jukolanportti
S-Market Rantakylä
S-Market Utra
S-Market Lehmo 
S-Market Kontiolahti
S-Market Noljakka
S-Market Ylämylly
S-Market Liperi
S-Market Viinijärvi
S-Market Eno
S-Market Lieksa
S-Market Uimaharju
S-Market Ilomantsi
S-Market Hammaslahti
S-Market Kitee
S-Market Tohmajärvi
S-Market Kesälahti
S-Market Outokumpu
S-Market Polvijärvi
S-Market Rääkkylä

* Tuotteiden valikoimassa voi olla kauppakohtaisia eroja.

Lisäksi löydät leipomotuotteitamme myös Wolt Market - ruokakaupasta. Lataa Wolt-sovellus täältä.

Mikäli tuotteitamme ei löydy lähikaupastasi niin olisimme kiitollisia, jos vinkkaisit meidän leivonnaisista kauppiaallesi. ❤️

TARJOUS

Nyt leivät huipputarjouksella verkkokaupasta ota 4 maksa 3!

 

PALAUTTEET PUHUVAT PUOLESTAAN..

"Artesaanileipien timantti!"

"Tästä ei arjen ja juhlan leipä kyllä parane. Kaikki on kohdallaan: vähän hapan, mielyttävä maku, ihana rapea kuori, kiitos!"
”Tumma hapanjuurileipä aivan loistavaa, suosittelen kaikille ostamaan ja herkuttelemaan. Leivälle 6/5!!”

”Maku on kyllä liian hyvä että voisi usein ostaa. Nimim heti meni koko leipä.”

"Juurileipä, mitä ostin mukaan räjäytti tajunnan. En ole elämässäni syönyt parempaa tummaa leipää. 6 tähteä viidestä."


TUTUSTU JA TILAA!


Haluaisitko kuulla meistä lisää?