Heinosen Leipomo on Joensuussa vuodesta 1968 toiminut leipomoalan yritys, jonka monipuolinen tuotevalikoima koostuu käsintehdyistä tuotteista. Jo yli 50 vuotta se on kuulunut joensuulaisten ja lähialueella asuvien elämään. Hillomunkit, lihapiirakat, wienerit ja ruokaleivät ovat tunnettua Heinosta. Haluamme luoda tuotteillamme mieleenpainuvia hetkiä elämään, sillä vasta paistetun leivän ja pullan tuoksu luo makumuistoja, jotka siirtyvät isältä pojalle. Nyt haluamme kertoa sinulle mistä kaikki oikein sai alkunsa ja millaisia kiemuroita yrityksemme historia pitää sisällään.
1968 – Alku ja perustaminen
Heinosen Leipomon tarina alkaa 8. marraskuuta 1968, kun Jouko ja Pentti Heinonen rekisteröivät Heinosen Leipomon kaupparekisteriin ja leipomo aloittaa toiminnan Malmikadulla Joensuussa. Tästä hetkestä käynnistyi vuosikymmeniä kestävä leivontaperinne, joka on tuonut tuoretta leipää ja leivonnaisia tuhansien Joensuulaisten pöytään. Jatkamme ylpeästi heidän perintöään, jossa laatu ja paikallisuus ovat kaiken tekemisen ytimessä.
1970 – Siirtyminen nykyisiin tiloihin
Vuonna 1970 Heinosen Leipomo muutti Malmikadun pienistä tiloista Joensuun teollisuusalueelle Hiiskoskentielle, jossa yritys toimii edelleen. Tämä siirtymä antoi leipomolle mahdollisuuden kehittää toimintaansa vastaamaan kovasti kasvavaa kysyntää.
1982 – Toinen sukupolvi astuu johtoon
Vuonna 1982 Juha ja Hannu Heinonen ottivat yrityksen johdon haltuunsa. Tämä sukupolvenvaihdos toi mukanaan uutta energiaa ja innovaatioita, mutta samalla Heinosen Leipomo säilytti vankat juurensa ja paikalliset arvonsa jotka ovat olleet leipomon toiminnan peruspilareita alusta alkaen. Toisen sukupolven yrittäjät Juha ja Hannu Heinonen jatkoivat menestyksekkäästi yrityksen kehittämistä, kunnes vuonna 2004 yrityksen ohjaksiin astuivat ystävykset Petri Halonen ja Hannu Voutilainen.
2004 – Uudet yrittäjät ja osakeyhtiöksi muuttuminen
Vuonna 2004 Heinosen Leipomo siirtyi nykyisille omistajilleen, Petri Haloselle ja Hannu Voutilaiselle. Tällöin yritys muuttui myös osakeyhtiöksi, mikä mahdollisti uudenlaisen kasvun ja toiminnan laajentumisen. Yrityskaupan hetkellä rahoittajilta ei varsinaisesti siunaantunut hurraa-huutoja, kun kaksi nuorta yrittäjää vaativat omistuksen jakamista täysin tasan, 50/50-periaatteella. Heidän näkemyksensä mukaan tasa-arvoinen kumppanuus oli kuitenkin ainoa oikea tapa lähteä rakentamaan tulevaisuutta. Tämä rohkea päätös on osoittautunut menestykseksi, sillä heidän johdollaan yrityksen liikevaihto on yli 8-kertaistunut vuosien varrella. Kahdestaan yrittäminen mahdollistaa siis paljon, vaikka siinä riskinsä onkin.
Petri ja Hannu ovat ennakkoluulottomia yrittäjiä, jotka tarttuivat rohkeasti uusiin haasteisiin ja saivat syvällisen koulutuksen leipurin koulutuksen yrityksen toisen sukupolven omistajilta. Ystävykset hyppäsivät leipomoalalle muilta aloilta ja sen vuoksi alussa riitti paljon uutta opeteltavaa niin tuotantotekniikoiden kuin reseptienkin saralla. Puolen vuoden intensiivisen koulutusjakson jälkeen kaksikolla olikin jo "leipurin paperit" hankittu ja tästä alkoi nykyisen Heinosen Leipomon huikea kasvutarina.
Yrittäjien visio laajeni nopeasti kahteen selkeään ja vahvaan liiketoiminta-alueeseen: kahvilatoimintaan sekä tukkumyyntiin yritysasiakkaille. Tämän mallin kautta Heinosen Leipomo alkoi palvella laajasti erilaisia asiakkaita, kuten kauppoja, ravintoloita, kahviloita ja huoltoasemia, varmistaen samalla, että tuoreita ja laadukkaita leivonnaisia oli tarjolla niin yksityisille asiakkaille kuin suurille toimijoillekin. Liiketoiminnan kasvaessa ja muuttuessa myös yrityksen henkilöstörakenne muotoutui monipuoliseksi ja osaavaksi tiimiksi, joka koostuu leipureista, kondiittoreista, kahvilatyöntekijöistä sekä "pullakuskeista", eli kuljettajista, jotka huolehtivat siitä, että leivät ja leivonnaiset saapuvat tuoreina perille asiakkaille.
2007 – Ensimmäinen kahvila avataan
Vuonna 2007 Heinosen Leipomo laajensi toimintaansa avaamalla ensimmäisen kahvilansa Suvantokadulle. Tämä oli merkittävä askel yrityksen palvelutarjonnan laajentamisessa, sillä nyt asiakkaat pääsivät nauttimaan leipomon tuoreista herkuista myös paikan päällä Joensuun keskustan tuntumassa. Kahvilasta tuli nopeasti suosittu kohtauspaikka paikallisille ja se kuului osaksi kaupunkilaisten elämää aina vuoteen 2020 saakka.
2011-2013 – Toinen kahvila ja laajentuminen
Heinosen Leipomo jatkoi kasvuaan ja vuonna 2011 avattiin toinen kahvila kauppakeskus Centrumiin Joensuun ydinkeskustaan. Heinosen maistuvien herkkujen suosio kasvoi nopeasti ja vuonna 2013 yritys laajensi jälleen, tällä kertaa sekä leipomon tuotantotilojen kapasiteettia suurentamalla. Samalla avattiin kolmas kahvila leipomon yhteyteen.
2014 – Lisää kasvua ja kolmas kahvila
Vuonna 2014 Heinosen Leipomo avasi kolmannen kahvilamyymälänsä Kanervalaan, entisen ABC-aseman tiloihin. Samana vuonna Centrumin kahvila laajennettiin kaksinkertaiseksi, mikä mahdollisti entistä suuremman asiakaskunnan palvelemisen ja tuotevalikoiman monipuolistamisen.
Verkkokauppamme ilme vuosina 2017-2019. Näyttääkö tutulta?
2017 – Verkkokauppa tuo leipomotuotteet lähemmäs asiakkaita
Vuonna 2017 Heinosen Leipomo astui uudelle aikakaudelle ja avasi ensimmäisen verkkokauppansa. Verkkokaupan myötä asiakkaat pystyivät nyt tilaamaan leipomotuotteita laajalla skaalalla aina täytekakuista tuoreisiin leipiin ja suolaisiin herkkuihin – kätevästi omalta kotisohvalta käsin. Tämä askel oli merkittävä harppaus kohti modernia palvelukonseptia, jonka ansiosta kiireisten arkipäivien keskelläkin on helppo nauttia Heinosen käsintehdyistä tuotteista.
2018 – Viides kahvila ja uusia konsepteja
Heinosen Leipomon viides kahvila avattiin vuonna 2018 Ylämyllyn kauppakeskus Mylläriin. Tämä laajennus osoitti, että yritys jatkaa vakaata kasvuaan ja on valmis vastaamaan asiakkaiden jatkuvasti muuttuviin tarpeisiin. Vuosi 2018 oli Heinosen Leipomolle merkittävä kasvun vuosi, kun Ylämyllyn kahvilan avaamisen lisäksi asiakkaille esiteltiin täysin uusi pizzeriakonsepti ja myös Centrumin valikoima uudistui itse koottavien Wok-annosten myötä. Menestyksekäs pizzeriakonsepti keskittyy korkealaatuisiin artesaanipizzoihin, jotka valmistetaan Italian pizzamestareilta saaduilla opeilla ja oman leipomon pitkään kylmäkohotetulla taikinalla. Tämä lisäys täydensi kahvilan valikoimaa ja on saanut laadukasta pizzaa arvostavat kulinaristit palaamaan yhä uudelleen ja uudelleen nauttimaan käsin leivotuista, suussa sulavista herkuista luoksemme Ylämyllyn kauppakeskukseen. Lue lisää pizzerian tarinasta ja katso hauska video.
2020 – Koronavuoden haasteet ja uusi hittituote
Vuosi 2020 oli vaikea aika monille yrityksille, eikä Heinosen Leipomo ollut poikkeus. Koronapandemia toi mukanaan ennakoimattomia haasteita ja poikkeusolot vaikuttivat merkittävästi kahvilatoimintaan. Pitkään palvelleet kahvilat Joensuun Centrumissa ja Suvantokadulla jouduttiin sulkemaan. Centrumin kahvila oli monen kanta-asiakkaan suosikkipaikka, mutta koronarajoitukset ja asiakasmäärien väheneminen tekivät sen toiminnan jatkamisesta mahdotonta. Myös Valintatalon ja myöhemmin K-Marketin yhteydessä sijainnut Suvantokadun kahvila koki saman kohtalon, kun koko rakennus pistettiin maan tasalle. Pandemiasta huolimatta Heinosen Leipomo piti kiinni arvoistaan ja jatkoi toimintaansa uudistuen ja sopeutuen vallitsevaan tilanteeseen. Pandemiakurimuksen keskellä lanseerattiin innovatiivinen Tumma Juurileipä, joka toi valoa pimeisiin aikoihin. Tämä uusi leipä erottui heti edukseen paitsi valmistustekniikoidensa puolesta, myös erinomaisen säilyvyytensä vuoksi ja sai nopeasti suuren suosion asiakkaidemme keskuudessa. Lue täältä, miksi tämä leipä varasti joensuulaisten sydämet.
Yrittäjät Hannu Voutilainen (vas.) ja Petri Halonen (oik.) Kanervalan kahvilassa. Laadukkaat artesaanipizzamme myynnissä Kanervalan sekä Ylämyllyn kahviloissa.
2021 – Kanervalan kahvilan uudistuminen ja uusi verkkokauppakonsepti
Alkuvuodesta 2021 Kanervalan kahvila koki merkittävän uudistuksen, kun koko kahvila sai uuden modernin ilmeen. Uudistuksen myötä kahvilan sisustus muuttui raikkaammaksi ja tiloihin lisättiin viihtyisä terassi, joka tarjoaa asiakkaille mahdollisuuden nauttia kahvihetkistä luonnon helmassa. Uudistuksessa panostettiin myös kahvilan viihtyvyyteen ja esteettömyyteen. Remontin myötä kahvilan valikoimaa laajennettiin tarjoamalla entistä monipuolisempia leivonnaisia sekä juomia ja Kahvilan vastuullisuussuunnitelmaa täydennettiin ResQ-palvelun käyttöönoton myötä. Lue lisää hävikin minimoimisesta ja katso ResQ-raportit täältä. Uudistetussa ympäristössä on mukavampaa viettää aikaa ystävien kanssa ja kahvilasta löytyvä kabinetti mahdollistaa myös yrityspalaverit kahvikupposen äärellä. Kanervalan kahvilasta on tullut entistä tärkeämpi kokoontumispaikka, jossa paikalliset voivat nauttia hyvästä ruoasta ja juomasta kiireettömästi.
Toukokuu 2021 merkitsi myös uuden aikakauden alkua, kun uusi verkkokauppa avattiin ja italialaisia pizzerian pizzoja alettiin paistamaan myös Kanervalan kahvilassa. Verkkokauppa oli suunniteltu käyttäjäystävälliseksi ja sen kautta pystyi nyt tilaamaan paitsi herkullisia pizzoja, myös muita konditoria-ja leipomotuotteita kotiinkuljetuksella. Tämän myötä pizzojen ja konditoriatuotteiden suosio kasvoi entisestään. Verkkokaupan avaaminen oli merkittävä askel kohti modernia liiketoimintamallia, joka vastasi asiakkaiden alati muuttuviin tarpeisiin ja toiveisiin.
2023-2024 – Punaisen tuvan uudet vaatteet
Perinteisin ja vanhin kahvilamme, leipomon yhteydessä toimiva Hiiskoskentien punainen tupa sai kauan kaivatun uudistuksensa kun Kahvilan tilat remontoitiin nykyaikaisiksi ja toimiviksi vuoden taitteessa. Hiiskoskentien tuotevalikoima sai samalla myös pientä piristystä: perinteisten kahvileipien rinnalle tuotiin tarjolle uusia trendikkäitä vaihtoehtoja, kuten vegaanisia ja gluteenittomia kakkuja ja samalla rytäkällä myös lounasbuffettimme konsepti uudistui nykyiseen muotoonsa. Katso lounaslista täältä.
Kahvila-myymälä Hiiskoskentie "Punainen Tupa" ennen ja jälkeen remontin
Kaikki Heinosen Leipomon tuotteet leivotaan edelleen käsin omassa leipomossamme Hiiskoskentiellä. Leipureidemme päivä alkaa ennen aamunkoittoa, jotta asiakkaamme saavat aina tuoretta, samana päivänä leivottua leipää ja muita leivonnaisia. Tuotteemme matkaavat uunituoreena kauppojen hyllyille, kahviloidemme vitriineihin ja sitä kautta ostoskoreihin ympäri Pohjois-Karjalaa. Lähileivän matka leivontapöydältä asiakkaan syliin on parhaimmillaan alle 20 metriä. Tämä on tärkeä osa arvojamme – haluamme varmistaa, että asiakkaamme saavat päivittäisen leipänsä aina mahdollisimman tuoreena ja lähellä tuotettuna.
Nykyään Heinosen Leipomolla on kolme lounaskahvilaa Joensuun alueella. Näissä kaikissa voit nauttia monipuolisista sekä tuoreista salaateista ja lounaista. Teemme tiivistä yhteistyötä paikallisten tuottajien, kuten Jaakkolan Elintarviketukun kanssa, jotta voimme olla myös omalta osaltamme mukana edistämässä suomalaisen maanviljelyn elinvoimaisuutta ja kotimaisten kasvisten viljelyä yrityksen sisällä tekemiemme valintojen kautta. Ilman laadukasta viljaa ei synny laadukasta leipää, eikä ilman tuoreita oman maakunnan kasviksia synny laadukkaita salaatteja. Tästä syystä suosimme tuotteissamme kotimaisia raaka-aineita aina, kun hinta, laatu ja saatavuus sen mahdollistavat.
Kahdessa kahvilassamme asiakkaita hemmotellaan myös vuonna 2021 Joensuun parhaiksi äänestetyillä artesaanipizzoilla*, joiden maku ja rakenne ovat vailla vertaa. Laajan tuotevalikoiman täydentävät joka aamu tuoreena täytetyt sämpylät ja patongit, täytekakut, uunituoreet pullat ja viinerit sekä tietenkin perinteiset leipomon ruokaleivät. Kahvilatoiminnan lisäksi palvelemme yritysasiakkaitamme tukkumyynnin kautta. Toimitamme leipomotuotteita päivittäin kauppoihin, ravintoloihin, kahviloihin ja huoltoasemille ympäri Pohjois-Karjalaa ja syksystä 2024 lähtien myös Kuopion seudun marketteihin. Katso jälleenmyyjät.
Vuosien varrella Heinosen Leipomo on laajentunut perinteisestä pienestä leipomosta kattavaksi elintarvikealan yritykseksi. Tänä päivänä Heinosen Leipomo on vakiinnuttanut asemansa paitsi Joensuussa, myös laajemmin Pohjois-Karjalassa. Yrityksen menestys perustuu laadukkaisiin tuotteisiin sekä perinteisiin ja tämän lisäksi myös innovatiiviseen ajatteluun, joka mahdollistaa jatkuvan kehittymisen ja kasvun. Olemme ylpeitä siitä, että olemme voineet olla mukana joensuulaisten elämässä jo yli 50 vuotta – ja matka jatkuu edelleen kohti tulevaisuutta sitoutuneen ja upean tiimin kanssa. Onni on, että Heinosella on ollut - ja on paljon ammattitaitoisia työntekijöitä!
Heinosen Leipomon tarina on siis täynnä yrittäjähenkeä, sinnikkyyttä ja kasvutarinoita. Näiden pohjalta leivomme herkkuja edelleen Joensuusta käsin - jo vuodesta 1968.
-----
*Lähde: Sanomalehti Karjalaisen Pizzatesti 2021 | 1.sija: heinosen leipomo, kahvila-myymälä kanervala pisteet 4,5/5"