toukokuu 20, 2021

Tieto valmistumisesta on vihdoin saatu. Pian kätösiä koristaa valmistujaisten todistus – on aika järjestää kunnon kekkerit opinto-urakan päättymisen kunniaksi!

Mietityttääkö sinua, mitä menuun kannattaisi sisällyttää tai kuinka monta kahvikuppia kannattaa keittää juhlavieraita kohden? Olemme keränneet tähän blogipostaukseen ammattilaisten vinkkejä onnistuneiden juhlien järjestämiseen.


Juhlien tarjottavat ja menu

Ylioppilasjuhliin ja valmistujaisiin laitetaan tarjolle vain parasta. Juhlien menua kannattaa mietiskellä yhdessä valmistuvan päivänsankarin kanssa, jotta kattaus miellyttää varmasti juhlakalua. Mistä päivän sankari pitää kaikista eniten?

Toiset ovat ehdottomasti sitä mieltä, että pöytään katetaan perinteiseen tapaan vadelmatäytekakkua sekä herrasväen pikkuleipiä, toiset taas kaipaavat juhliinsa modernia twistiä ja asettavat tarjolle mieluummin suklaamoussekakkua sekä kakkutikkareita. Itse tehdyissä herkuissa on sitä jotain, mutta jos hellan ääressä huhkiminen ei nappaa, kannattaa juhlapöydän herkut hankkia valmiina leipomosta.

Perinteisiin valmistujaisjuhliin  suosittelemme oman leipomon mansikkatäytekakkua, joka valmistetaan kesäsesonkeina aina tuoreilla mansikoilla. Mikäli saatavuus sen sallii, käytämme kakussa oman maakunnan marjoja. Täytekakun rinnalle kannattaa varata jotain suolaista syötävää. Erityisesti käsin tehdyt karjalanpiirakatkinkkuvoileipäkakku sekä kotimaisesta lämminsavulohesta valmistettu suolainen piirakka ovat kestosuosikkeja, jotka pitävät pintansa vuodesta toiseen. Perinteinen juhlapöytä sisältää usein lisäksi näyttävän pullakranssin, jonka keskelle voi asetella kauniisti erilaisia pikkuleipiä, kuten kaneliässiä tai viipaloitua tiikerikakkua.

Moderniin juhlapöytään varataan ihanan värikkäitä ja näyttäviä herkkuja, kuten käsin tehtyjä cupcake-leivoksia, amerikkalaisia suklaacookie-pikkuleipiä sekä trendikkään rosoisesti koristeltua naked cake-kakkua ja lajitelma erilaisia macaronleivoksia. Erilaiset suolaiset piirakatsekä voileipäkakutsopivat myös modernimpaan kattaukseen, mutta suosittuja vaihtoehtoja ovat myös ruokaisat sekä näyttävät täytetyt croissantit.

Kakkubuffet  on valmistujaisjuhlissa oikea herkkusuun valinta. Kata pöytään lajitelma erilaisia täytekakkuja sekä suolaisia voileipäkakkuja ja juhlat voivat alkaa! Kun valitset juhliin useamman erilaisen kakun, sitä tarvitsee varata miltei puolet vähemmän kuin perinteisiä kakkuja, joita tarjotaan vain yksi pala henkilöä kohden. Useamman kakun maistelubuffetissa kakkupalojen koko kannattaa laskea hiukan normaalia pienemmäksi, jotta makeilla herkuilla ei tule ähkyä jo ensimmäisten kakkujen kohdalla. Samalla vältät myös ylimääräisen ruokahävikin syntymisen.

Vegaaniseen juhlapöytään voi kattaa esille itse valmistettua täyttävää salaattia, jonka voi valmistaa vaikkapa keitetystä makaronista, nyhtökaurasta sekä vegaanisesta pestosta. Salaatin oheen kannattaa varata myös muutakin suolapalaa, kuten vaikkapa ihanaa gluteenittomista raaka-aineista valmistettua härkispiirakkaa. Makeana juhlien tähtenä komeilee vegaaninen minttusuklaakakku tai suklaatryffelikakku, jotka tyydyttävät makeannälän takuulla.


Tarjottavien määrä

Hikikarpalot kohoavat usein otsalle seuraavan kysymyksen äärellä. Kuinka paljon kakkua tai herkkuja kannattaa varata yhtä vierasta koden? Tässä pari tärppiä:

Alkumaljojen  osalta noudatetaan usein muistisääntöä: yksi skumppa = 6 lasia kuplivaa. Jos juhlissa tarjotaan alkoholillista kuohuviiniä, muistathan varata samppanjan lisäksi jääkaappiin myös pullon alkoholitonta kuplivaa.

Kahvia  varataan kaksi kuppia yhtä vierasta kohden. Me suomalaiset olemme oikeita kahvin suurkuluttajia ja menekki kannattaakin ennakoida juhlia järjestäessä. Yhdestä kahvipaketista keität keskimäärin 65 kupillista sumppia.

Mitä enemmän sortimentteja  juhlien kahvipöydässä on tarjolla, sitä vähemmän kutakin niistä menee. Tämä on oiva muistisääntö ja perusohje minkä tahansa juhlapöydän kattamiseen. Jos järjestät maistelumuotoisen juhlapöydän jossa on tarjolla vaikkapa kuutta eri kakkua, yhdestä 12 henkilön kakusta syökin 20 henkilöä. Keksejä kannattaa varata juhliin kaksi kappaletta yhtä henkilöä kohden, mutta mikäli juhlissa tarjotaan useampaa eri pikkuleipäsorttia ja vaikkapa macaronleivoksia niiden lisäksi, riittää yksi kappale per vieras.

Täytekakut  tuottavat usein päänvaivaa. Kuinka monta henkilöä yhdestä kakusta oikein syö? Olemme mitottaneet ja laskeneet kaikki kakkumme henkilömäärien mukaan, jottei sinun tarvitsisi pohtia kuinka monelle vieraalle neljän munan kakku oikein riittääkään. Sinun tarvitsee vain laskea vieraiden määrä ja valita juhlien vierasmäärää vastaava kakku. Helppoa! Jos suurin osa syöjistä on lapsia, kakun menekki on normaalia pienempi ja tämä kannattaa huomioida vierasmääriä laskeskellessa. Jos sukuun taas mahtuu liuta herkkusuita ja miehiä joille kakku todellakin maistuu, kannattaa kakun koko mitoittaa hieman yläkanttiin. Yritä miettiä, sopivia annoskokoja ja arvioida sen jälkeen, montako annosta kutakin laatua tarvitaan.

Suolaisia vaihtoehtoja kannattaa varata juhliin yleensä reilummin, kuin makeita. Määrien tai sortimenttien kasvattaminen kannattaa eritoten silloin, jos vierat tulevat sukuloimaan pitkien matkojen takaa. Pellille leivottua suolaista piirakkaavoi varata yksi tai kaksi palaa yhtä henkilöä kohden ja pyöräyttää sen kylkeen ihanan raikkaan vihersalaatin. Takaamme, että tällä combolla nälkä lähtee. Kaikki valikoimistamme löytyvät suolaiset piirakat ovat kätevästi valmiiksi paloiteltuja, joten niiden kanssa ei tarvitse liata edes veistäkään. Voit tarjota piirakat makumieltymyksiesi mukaan joko kylmänä tai kevyesti lämmitettynä. Jos juhlien kahvittelun ohessa järjestetään rennommat afterpartyt, kaikki kahvikekkereistä yli jääneet suolaiset tarjottavatkin tekevät varmasti kauppansa viimeistään boolimaljan äärellä.


Huomioi kaikki vieraat

Erityisruokavaliot on tärkeää huomioida juhlia järjestäessä. Erityisruokavaliot ovat yleistyneet viime vuosina huomattavasti ja esimerkiksi gluteenitonta-, laktoositonta-, vegaanista-, kasvis-, ja ketoruokavaliota noudattavia vieraita löytyy miltei jokaisesta juhlapoppoosta. Voit heittää huolen harteilta, sillä löydät valikoimistamme jokaiseen ruokavalioon sopivaa purtavaa, hyvästä mausta tinkimättä! Esimerkiksi valmistamamme tonnikalapiirakat ovat nappivalinta juhliin, sillä piirakka on gluteeniton, ketogeeninen sekä laktoositon. All-in-one! 

 

Juhlat voivat alkaa

Juhlia suunnitellessa on kaikkein tärkeintä ottaa huomioon juhlien kohteen omat mieltymykset, puhuttiin sitten juhlatilasta, tarjoiluista tai teemasta. Kun juhlien sankari on tyytyväinen, on juhlamenestyskin taattu.

Itse tehdyt leivonnaiset ovat ihania, mutta jos haluat päästä helpommalla ja keventää juhlien stressitaakkaa – jätä tarjottavien teko ammattilaisten käsiin. Otamme valmistujaisviikonlopun tilauksia vastaan ke 2.6. klo 11:30 saakka.

Ota meihin rohkeasti yhteyttä. Voit käydä kahvilassamme, tehdä tilauksen netissä tai soittaa suoraan leipomolle, puh. +358503822277 (ark. 9-14) tai lähettää meille sähköpostia: toimisto@heinosenleipomo.fi


Haluaisitko kuulla meistä lisää?